top of page

Glas in lood - Restauratie

Proces

Lood gaat ongeveer 70 tot 100 jaar mee. Daarna gaat het scheuren, doorbuigen en verliest het zijn kracht. Als glas in lood ramen gaan golven of als het glas rammelt bij het sluiten van de deur, is het tijd om het glas in lood te restaureren. 

In ons atelier halen wij de ramen zorgvuldig uit elkaar. Al het glas wordt gewassen en zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Kapotte glaasjes worden vervangen of gelijmd. Wij hebben veel nieuw en antiek glas op voorraad en proberen de kleur en structuur van het originele glas zo dicht mogelijk te benaderen. Daarna zetten wij de ramen opnieuw in elkaar en kunnen ze weer een eeuw mee.

Vanwege de isolatie en voor extra bescherming kunt u ervoor kiezen het glas in lood in dubbelglas te laten plaatsen (zie hiervoor Plaatsen in dubbelglas).

Om de structuur en uitstraling van een glas in lood raam zoveel mogelijk te behouden kunt u er ook voor kiezen het raam wederom als enkel glas in de buitengevel terug te laten plaatsen. In dat geval kitten wij de ramen voor extra stevigheid en om ze wind- en waterdicht te maken. Voor een betere isolatiewaarde, kan voor of achter het glas in lood alsnog dubbelglas worden geplaatst. 

Als het om ramen of deurpanelen binnenshuis gaat worden de ramen sowieso gekit voor stevigheid en duurzaamheid.

Als er slechts een enkel glaasje kapot is, en als  de toestand van het lood het toelaat, lukt het soms om ter plaatse een reparatie uit te voeren. Bij monumenten heeft dit de voorkeur. 

Bij monumentale huizen en gebouwen of bij een beschermd stads- of dorpsgezicht, volgen wij de meest recente uitvoeringsrichtlijnen (URL-4002) en werken wij zo nodig samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Voor restauratie - het lood verliest zijn kracht en buigt door
Na restauratie - het glas in lood kan weer een eeuw mee
bottom of page